Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium

Beszámoló a 2019. évi Intézmény és hagyomány – kihívások a 21. század népzeneoktatásában c. kétnapos országos konferenciáról

A Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium szervezésében idén második alkalommal került megrendezésre 2019. március 23-24-én a népzeneoktatási konferencia. Az ez évi konferencia fókuszában a módszertani kiadványok álltak.

A kétnapos program első napján a résztvevők előadásokat hallhattak, illetve hazai népzeneoktatási intézmények növendékei kaptak bemutatkozási lehetőséget. Így felléptek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatói, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium, az Óbudai Népzenei Iskola, valamint Horváth Krisztina Dunántúlról érkezett növendékei. Az első nap zárásaként a „házigazda” Budapesti Ward Mária Iskola növendékei adtak koncertet, a készülő Csíksomlyói Passió bemutatójából összeállított zene keresztmetszetet hallhatták a jelenlévők.

A konferencia résztvevőit a szombati napon Kalmanovits Zoltán, az intézmény igazgatója köszöntötte. Első előadóként Lebanov József, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkárság, Köznevelési Stratégiai Főosztályának vezetője beszélt a művészetoktatás jogi környezetéről és a várható jogszabályi változások terveiről. Ezt követően Richter Pál, zenetörténész, egyetemi tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészet Egyetem Népzene Tanszékének vezetője, az MTA Zenetudományi Intézetének igazgatója számolt be a művészeti egyetemek összefogásában megvalósuló EFOP pályázat néhány eredményéről, és mutatta be ezek közül a népzeneelmélet oktatásához készített segédkönyvet, vagy „kisokost”, mint a kötet szerzője. Szintén ennek a projektnek a keretében megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzések tapasztalatait foglalta össze előadásában Endrődiné Pásku Veronika, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának doktorandusza, aki a továbbképzések megvalósításában is közvetlenül részt vett. Majd ezt követően Blaskó Csaba mutatta be a magyar népzenei hegedűjáték módszertanát összefoglaló írását. A délelőtt zárásaként a népzene területét érintő állami finanszírozásról, a hazai pályázati lehetőségekről tartott előadást Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének egyetemi adjunktusa, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum tárvezetője.

Az ebédszünet utáni előadásokban a résztvevők egy-egy intézményi adatbázissal, annak használatával ismerkedhettek meg. Elsőként Árendás Péter a Hagyományok Háza népzenei kiadványait, valamint online adatbázisát mutatta be. Majd Bolya Mátyás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének oktatója, és az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa ismertette a Zenetudományi Intézet online publikációs stratégiáját. Végül Pálóczy Krisztina, a Néprajzi Múzeum muzeológusa a Néprajzi Múzeum adatbázisairól tartott előadást.

A délután hátralévő részében Lipták Dániel vezetésével kerekasztal-beszélgetésre került sor a népzenetanulásban, népzeneoktatásban a mintakövetésről, példaképekről. Az első nap tapasztalatai alapján vasárnap műhely megbeszélésekre került sor, ahol a hallott témákról osztották meg egymással tapasztalataikat a résztvevők, és előremutató ötleteiket, javaslataikat foglalták össze.

Az ez évi és korábbi konferenciák anyagait szeretnék egy konferencia-kötetben megjelentetni, hogy minél szélesebb szakmai körbe eljuthassanak a rendezvényen elhangzottak.