merre.jpg

Kérdéseiddel bátran fordulj Bánhegyi Andreához a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!

A legfontosabb változások

2014-ben 240 ponttal már nem lehet majd bekerülni alap- vagy osztatlan képzésre. A minimumponthatár a következő három évben fokozatosan emelkedik: jövőre 260, 2015-ben 280, 2016-ban pedig 300 pont alatt senkit nem lehet felvenni. Már 2014-ben több ezren járhatnak rosszul a változás miatt: az Oktatási Hivatal adatai szerint 2012-ben 3144 fő került be 240 és 259 közötti pontszámmal alap- és osztatlan képzésre, az általános, keresztféléves és pótfelvételin.

Emelkedni fog a felsőoktatási szakképzés ponthatára is: a kétéves szakokat 2013-tól már csak egyetemek és főiskolák indíthatják, diploma azonban továbbra sem jár értük. Idén minimum 200 pont kellett a bekerüléshez, jövőre viszont már 220, 2015-ben 240, 2016-ben pedig 260 lesz a minimumponthatár.

Annak, aki bölcsész-, társadalomtudományi vagy jogászképzésre szeretne bekerülni, legalább egy tantárgyból kell majd emelt szinten érettségiznie, több, az agrár, műszaki, illetve orvos- és egészségtudományi területhez tartozó szakon pedig két emelt szintű vizsga lesz a feltétel.

A teljes lista

Agrár képzési terület:

Állatorvosi: biológia és kémia emelt szinten

Erdőmérnöki: matematika és biológia/kémia/fizika/szakmai előkészítő tárgy, egy emelt szintű érettségi

Bölcsészképzések: egy tantárgyból kötelező az emelt szintű érettségi

Andragógia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem. Ezek közül egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Anglisztika: angol (emelt szintű kötelező) és francia vagy latin vagy magyar vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem

Germanisztika: német vagy német nemzetiségi nyelv vagy német nemzetiségi nyelv és irodalom vagy angol nyelv (egy emelt szinten kötelező)

Keleti nyelvek és kultúrák: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy újgörög (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Magyar: magyar (emelt szintű kötelező)

Néprajz: magyar és történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Ókori nyelvek és kultúrák: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy újgörög (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Pedagógia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Pszichológia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Romanisztika: szakiránytól függ, egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni (francia vagy olasz vagy spanyol vagy román vagy román nyelv és irodalom, a portugál szakirányon: angol vagy francia vagy latin vagy magyar vagy német vagy olasz vagy orosz vagy román vagy román nyelv és irodalom vagy spanyol vagy történelem

Romológia: magyar vagy történelem és angol vagy beás vagy lovári vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Szabad bölcsészet: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Szlavisztika: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy horvát vagy horvát nyelv és irodalom vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy szerb vagy szerb nyelv és irodalom vagy szlovák vagy szlovák nyelv és irodalom vagy szlovén nemzetiségi nyelv vagy román vagy román nyelv és irodalom vagy bolgár nemzetiségi nyelv vagy bolgár vagy ukrán nemzetiségi nyelv vagy ukrán vagy lengyel nemzetiségi nyelv vagy lengyel (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Történelem: történelem (emelt szintű kötelező)

Jogászképzés: történelem vagy angol vagy német vagy francia vagy latin vagy magyar nyelv és irodalom vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol emelt szinten

Gazdasági szakok

Alkalmazott gazdaságtan: matematika (emelt szintű kötelező)

Gazdaságelemzés: matematika (emelt szintű kötelező) 

A többi gazdasági szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Műszaki szakok

Építész: matematika és fizika vagy építészeti és építési alapismeretek (egy tárgy emelt szinten)

Energetikai mérnöki: matematika és fizika (egy tárgy emelt szinten)

Építészmérnöki: matematika és fizika vagy építészeti és építési ismeretek emelt szinten (egy tárgy emelt szinten)

A többi műszaki szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Orvos- és egészségtudományi szakok

Általános orvos: biológia és fizika/kémia emelt szinten

Fogorvos: biológia és fizika/kémia emelt szinten

Gyógyszerész: biológia és fizika/kémia emelt szinten

A többi orvos- és egészségtudományi szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Társadalomtudományi képzések: egy tantárgyból kötelező emelt szintű érettségi

Nemzetközi tanulmányok: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Szociális munka: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Szociálpedagógia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Informatikus könyvtáros: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem, informatikai alapismeretek.

Kommunikáció és médiatudomány: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Kulturális antropológia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: földrajz, magyar nyelv és irodalom, társadalomismeret, történelem.

Politológia: a felsorolt tárgyak közül egyet kell emelt szinten teljesíteni: angol vagy francia vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy magyar vagy matematika vagy társadalomismeret vagy történelem

Szociológia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Társadalmi tanulmányok: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

 

FELVÉTELI PONTOK SZÁMÍTÁSA

Az érettségi bizonyítványba a tantárgyakra kapott érdemjegy és a százalékos eredmény is bekerül, ez utóbbit váltják át felvételi pontokra. A maximálisan megszerezhető 500 pontból 400 a tanulmányi és az érettségi pontokból (200-200 pont) áll össze. Két lehetőség van: vagy összeadják a kettőt, vagy megduplázzák az érettségi pontokat. Attól függ, melyikkel jártok jobban, ezt külön kérés nélkül minden esetben kiszámolják.

A tanulmányi eredményekkel legfeljebb 200 pontot szerezhettek. Ennek egyik fele a középiskolai osztályzatok (11. és 12. év végi osztályzatok), másik fele az érettségin szerzett pontszám alapján áll össze. A négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és az egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagát kerekítik egész számra.

Az érettségi pontszámot (500-ból a másik 200 pontot) a képzési területen kötelező érettségi tárgyak százalékos eredményeiből számolhatjátok ki. Ha a kiválasztott szakon több olyan tárgyat is megjelöl az egyetem vagy főiskola, amelyből érettségizhettek, automatikusan a legjobb eredményt veszik alapul.

Például: ha angolból és történelemből kötelező érettségizni a kiválasztott szakon, és az egyikből 70 százalékos, a másikból 65 százalékos eredményetek van, akkor a maximális 200 pontból 135-öt szereztetek. 

Többletpontok

Emelt szintű érettségi

A tanulmányi és érettségi pontokon kívül maximum 100 többletpontot kaphattok. Ezt megszerezhetitek például az emelt szintű érettségivel, amelyért maximum 100, tantárgyanként 50 pont jár.

Eddig 30 százalékos eredményt kellett elérni a többletpontért, ezt a minimumot most 45 százalékra emelték. Csak azokat a tárgyakat lehet beszámítani, amelyek az adott képzési területen kötelezőek vagy kötelezően választhatóak.

Ha például építész szakra jelentkeztek, ahol a matematika kötelező, a fizika, valamint az építészeti és építési alapismeretek pedig választható érettségi tantárgy, akkor kaphattok az emelt szintű érettségiért többletpontot, ha ezekből a tárgyakból vizsgáztatok, és legalább 45 százalékos eredményt értetek el. 

OKTV

Az eddigi 80 helyett 100 pontot kaphattok az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) elért eredményért is. A változtatás oka az, hogy míg a felvételin elérhető maximum pontszámot 2012-ben a korábbi 480-ról 500 pontra emelték, nem igazították hozzá az OKTV-helyezésekért kapható többletpontokat. Az 1-10. helyezett 100, a 11-20. helyezett 50, a 21-30. helyezett pedig 25 többletpontot kap.

Nyelvvizsga

Nyelvvizsgáért továbbra is maximum 40 pont jár. Egy középfokú (B2), komplex nyelvvizsgáért 28, egy felsőfokú (C1), komplex nyelvvizsgáért pedig 40 többletpontot kaphattok. Ugyanabból a nyelvből csak egy nyelvvizsgáért kaphattok pluszpontot. Ha a sajátos nevelési igényű jelentkező igazolni tudja, hogy nem tudja letenni a komplex nyelvvizsgát, a szóbeliért vagy írásbeliért is megkaphatja a 28, illetve 40 pontot.

Hátrányos helyzet

Hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetért, fogyatékosságért és gyermekgondozásért összesen maximum 40 többletpontot lehet kapni. Ugyanennyi többletpont jár a fogyatékossággal élő és a gyermeket gondozó jelentkezőknek is. Mindezt persze hivatalos papírokkal kell bizonyítani.

Sportteljesítmény

Ha világ- vagy Európa-bajnokságon legalább dobogós helyezést szereztetek, 30 többletpontot kaphattok, az országos bajnokságon elért 1-3. hely pedig 15 pluszpontot jelent a felvételin. Az olimpiai játékokon, siketlimpián, paralimpián, sakkolimpián szerzett arany-, ezüst- vagy bronzérem idén is 500 pontot ér.

Kiegészítő információk