Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium


Hogyan lehet felkészülni a biológia érettségire?

Iskolánk tanárát, a Pro Progressio-díjas Tiszáné dr. Kósa Esztert is felkérték, hogy ezen az érettségire való felkészülésben jól használgató biológia-és kémiaoldalon véleményt nyilvánítson.
Büszkék vagyunk rá!


FAKULTÁCIÓVÁLASZTÁS A 10. ÉVFOLYAMON

Tízedik évfolyam végén az egyik legfontosabb kérdés a középiskolában, hogy

melyik tantárgyakat érdemes magasabb szinten tanulni az emelt szintű

érettségi és a sikeres felvételi érdekében. A fakultáció választása kijelöli az

irányt.

A teljes tájékoztató a következő linkről tölthető le : 

FAKULTÁCIÓVÁLASZTÁS A 10.docx

 


Megjelent a Felvételi tájékoztató kiegészítése

A Hivatalos kiegészítésben a korábban közzétett meghirdetések

módosítása, kiegészítése mellett új jelentkezési lehetőségeket is

meghirdettek a felsőoktatási intézmények.

A felsőoktatási felvételi tájékoztató – az érettségizetteknek és

diplomásoknak – kiegészített, pontosított formában található meg a

felvi.hu oldalon. Minden jelentkezőnek akkor is újra érdemes

áttanulmányoznia a jelentkezési szabályokat, meghirdetéseket, ha

korábban már megnézte azokat a honlapon.

Kiegészítések, javítások, módosítások a felvételi tájékoztatóban

A felvételi tájékoztatóban kerül feltüntetésre a meghirdetett

„hagyományos", nem duális formájú szakok mellett lábjegyzetben,

amennyiben a szakot a felsőoktatási intézmény duális formában is

indítani szándékozik.


Mi vár a felvételizőkre 2015-ben? Így válasszatok egyetemi-főiskolai szakot!

Hány szakon kötelező az emelt szintű érettségi és az alkalmassági vizsga? Felsőoktatási szakképzést vagy alapszakot érdemes választani? Mennyit keresnek a pályakezdő diplomások? Összefoglaljuk, mire kell odafigyelnetek a szakválasztásnál.

Felvételi követelmények

Fontos, hogy milyen érettségi tárgyakat számítanak be. A 2015-ben indított szakok listáját december végén, a felvételi tájékoztatóban hozzák majd nyilvánosságra, azt viszont, hogy hol kötelező az emelt szintű érettségi és milyen tárgyból, már megtalálhatjátok itt. Ezen kívül több szakon, így például az osztatlan tanár szakokon 2015-ben is lesz alkalmassági vizsga, amire - ha nem feleltek meg - akkor sem kerülhettek be, ha elegendő pontotok van. Az alkalmassági vizsgákat tavasszal tartják.

Azt se felejtsétek el, hogy 2015-ben is emelik a minimumponthatárt, tehát azt a minimális pontszámot, amit az emelt szintű érettségiért járó pluszponttal, de a más jogcímen kapható többletpontok nélkül kell elérnetek, és ami alatt sehova nem vehetnek fel. Alap- és osztatlan szakokon ez 280, felsőoktatási szakképzéseken 240 pont lesz. A 2015-ös felvételi pontszámítási szabályairól itt olvashattok bővebben.

A ponthatárok

A 16 népszerű szakon - például andragógián és turizmus-vendéglátáson - 2015-ben is központi ponthatárok lesznek. Ezek valószínűleg meg fognak egyezni az ideiekkel. Ugyanakkor a központi ponthatárok sem száz százalékig biztosak, tavaly például a Budapesti Corvinus Egyetem három szakjára is a központinál magasabb ponthatárral lehetett csak bekerülni. A 2015-ös szabályokat még nem hozták nyilvánosságra, addig az előző évek ponthatáraival számolgathattok, ezeket itt találjátok.

Állami vagy fizetős szak?

El kell döntenetek, hogy igényelnétek-e diákhitelt, és ha igen, mekkora összeget. Ehhez először érdemes elolvasnatok cikkünket, amelyben összefoglaltunk a legfontosabb infókat a diákhitelről, majd összehasonlítanotok a szakok önköltségét (vagyis a tandíjat).

Azt se felejtsétek el, hogy a felvételi után, menet közben is szerezhettek állami ösztöndíjas helyet, ha elég jól tanultok. A felsőoktatási stratégia szerint a jövőben még egyszerűbb lesz az átjárás, tehát könnyebb lesz az állami hely elvesztése is.

Alapképzés vagy felsőoktatási szakképzés?

Felsőoktatási szakképzéseken alacsonyabb a minimumponthatár, és általában a ponthatárok is - persze lehetnek kivételek. Ugyanakkor nem kaptok pluszpontot az OKJ-s végzettségetekért és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen, illetve az Országos Művészeti Versenyen elért helyezésért sem. A felsőoktatási szakképzés kétéves az alapképzés három évével szemben, viszont nem jár érte diploma. Ugyanakkor ha ráépülő alapképzésre jelentkeztek, jár pluszpont a felsőoktatási szakképzésért - erről bővebben itt olvashattok.

Nyílt napok, tantárgyak, vizsgák

Mindenképpen menjetek el a nyílt napokra és az Educatio kiállításra, előtte pedig írjátok össze a kérdéseiteket. Érdemes utánanézni, hogy mit is fogtok tanulni: a legtöbb egyetem honlapjáról letölthetitek a mintatanterveket, amelyben szerepelnek a tantárgyak, és azt is láthatjátok, egy évben hány vizsgára, hány szemináriumra számíthattok, lesznek-e nyelvórák vagy idegen nyelvű szakmai tantárgyak, kötelező-e a testnevelés, vannak-e neves szakemberek az oktatók között. Így biztosan nem rontjátok el a felvételit: tíz tipp a szakválasztáshoz.