Átadták a Tolnay Klári termet

Sajtóközlemény
Azonnal közölhető

Átadták a Tolnay Klári termet

Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium felújított épület részeinek ünnepélyes átadója

Budapest, 2014. október 1. – A Congregatio Jesu szerzetesrend (régebbi nevén: Angolkisasszonyok) fenntartásában működő, Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium újonnan kialakított színháztermének átadó ünnepségét tartották szerdán a belvárosban. A rendezvényen Szentgyörgyvölgyi Péter alpolgármester szavait testvére tolmácsolta. Beszédet mondott Knáb Judit tartományfőnöknő és Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista is. A termet Rónaszéki Gábor a Központi Papnevelő Intézet rektor-helyettese áldotta meg. Az új színházterem átadásával egy több éves megújulási szakasz végéhez értünk. A diákok megújult folyosóknak és újonnan kialakított szaktantermeknek örülhetnek. A zene világnapján jelentették be az iskola új, egyedülálló zenei szakképzését is.

Tolnay Klári, mi még ismerhettük őt

Az átadó ünnepségen Knáb Judit CJ tartományfőnöknő megemlékezett arról, hogy a nővérek az államosításkor az ország egyik legkorszerűbb oktatási intézményét kényszerültek elhagyni, ahová Öveges professzor is átjárt kísérleteket bemutatni. A Szerzetesrend csak 2007-ben kaphatta vissza teljesen az épületegyüttest, az érdemi munka azóta kezdődhetett el. Beszédében megemlékezett arról, hogy Tolnay Klári, aki idén lenne 100 éves, valamikor az angolkisasszonyoknál tanult. A tartományfőnöknő kiemelte, hogy a rendalapító Ward Mária és követői már 400 évvel ezelőtt felismerték, hogy a diákok akkor tudnak teljesen egész emberré, válni, ha tudatosan felépített tanmenet alapján oktatják őket, a „minden dologban megtalálni Istent” programjának jegyében. A nővérek a hagyományosan oktatott tárgyakat kiegészítették képzőművészettel, színjátszással, klasszikus irodalommal és modern nyelvekkel is.

Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista örömét és köszönetét fejezte ki az iskola és a rend felé, hogy tanulmányaihoz és az érettségi megszerzéséhez minden segítséget megkap. Beszédében megköszönte a tanárok és a diákok nyitottságát és befogadását.

Szentgyörgyvölgyi Péter alpolgármester szavait testvére, Gábor tolmácsolta. Alpolgármester úr szintén ebben az épületben tanult. Örömmel látja a kerület oktatási intézményeinek fejlődését. Kiemelte, hogy a terem névadója Tolnay Klári az V. kerület díszpolgára, aki nem is olyan messze lakott az iskolától.

Rónaszéki Gábor Központi Papnevelő Intézet rektor-helyettese beszédében Tolnay Klárira emlékezett, aki az angolkisasszonyoknál töltött évek alatt nemcsak eltervezte, hogy missziós apáca lesz Afrikában, de novícia is volt. Végül missziós küldetését a színpadon teljesítette ki, ahol a nővérek továbbra is imáikkal kisérték. Sikeres ember volt, mert boldogságot tudott adni. Gábor atya Isten áldását kérte a teremre és azokra, aki használni fogják, hogy lehessenek a jónak, a szépnek és az igaznak közvetítői.

A beszédek után, a zene világnapja előtt tisztelegve, koncertet adtak, a szeptemberben induló, egyedülálló képzést nyújtó zeneművészeti szakközépiskola leendő tanárai.

Megújuló iskola, egyedülálló képzés

Az ünnepség, egyben az iskola megújult épületrészeinek átadója is volt. Idén nyáron új szaktantermek létesültek az épületben. Új kémia, fizika, informatika, biológia és földrajz előadót alakítottak ki. Több nyelvi terem is létrejött. Mostantól pedig a diákok használhatják a Tolnay Kláriról elnevezett audió-vizuális termet is, melynek a színjátszás, a tánc, a zeneművészeti és a nyelvi oktatásban lesz kiemelt szerepe. Ezenfelül a teljes alsó tagozat felújított termekbe költözhetett, melyek világosabbak és kényelmesebbek az eddigieknél. Renoválták az iskola folyosóit is. Megújult az épület villamos- és informatikai hálózat és a régi csengők helyére iskolarádió kerül.

A külső megújulás mellett az iskola képzési programja is bővül. 2015. szeptemberében indulnak új zeneművészeti szakjai, melyek a minőségi közismereti oktatás mellett párhuzamos, valamint érettségi után OKJ-s képzés formájában működnek majd. A kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakképzés garancia arra, hogy a szakközépiskolai képzésben résztvevő tanulók általános műveltsége megalapozottá válik. Eredményes érettségire és szakmai vizsgára történő felkészítést követően, képesek lesznek felsőfokú továbbtanulásra, illetve a szakirányú munkába állásra.

Mit hoz a jövő?

A rend és az iskola közös álma a nagy közösségi tér, az aula megépítése, amihez jelenleg nem rendelkeznek még megfelelő anyagi erőforrással. Szintén az elkövetkező évek feladata a Nyáry Pál utca sarkán álló tornaterem helyett egy korszerű, új tornaterem megépítése. Ezeknek a terveknek a megvalósításához adománygyűjtésbe kezdtek, téglajegyet árusítanak és céges szponzorációs lehetőségeket dolgoztak ki.

Kérdéseikkel és interjúegyeztetés kapcsolatban bármikor fordulhatnak hozzám:

Harmat Attila
telefon: 30-598-7384
e-mail: harmat.attila@congjesu.hu

Beszédek: Knáb Judit, Szentgyörgyvölgyi Péter, Rónaszéki Gábor

Letölthető képek