Ha az ünnep elérkezik életedbe

A TOLNAY KLÁRI TEREM (1056 Budapest, Irányi utca 3.) megnyitásának egy éves évfordulóját 2015. szeptember 27. és október 1. között ingyenes kulturális programokkal ünnepelte. A Belvárosi Művészeti Napok részeként is szereplő színes eseménysorozatra nemcsak Budapestről, hanem vidékről is ellátogatott a művészetkedvelő közönség.

A Klárika 100 Alapítvánnyal és Congregatio Jesu („angolkisasszonyok”) szerzetesrenddel közösen megrendezett „JÁTÉK ÉS GONDOLAT - A JELMEZBE ÖLTÖZÖTT EMBERI LÉLEK” nyitó rendezvényen zenés és képi bejátszásokkal színesített beszélgetés során idézték fel a terem névadójának alakját, az egykori „angolkisasszony” diákot és ötödik kerületi lakost, Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színművésznőt.  A személyes találkozások élményeit Klárika különleges színésznői és emberi arcát a dr. Góg Laura, a Klárika 100 alapítvány kuratóriumi elnökeTolnay Klári-kutató, színháztörténész; dr. Sirató Ildikó, kurátor, az Országos Széchényi Könyvtár Színház Történeti Tárának igazgatója; Lőte Attila, Jászai Mari díjas színművész valamint dr. Bókay János, kurátor, gyermekgyógyász, Tolnay Klári legközelebbi élő rokona osztotta meg a közönséggel.

Az ünnepi programsorozat egyházzenei PSALTERIUM lemezbemutató hangversennyel folytatódott. A CORVINA CONSORT előadásában (művészeti vezető: Kalmanovits Zoltán) eredeti nyelven és Szenczi Molnár Albert korabeli fordításában genfi zsoltárok hangzottak el.

A közönséget kedden este a KOBZART TRIÓ (vezetője: Szlama László) FOLK & IMPRO című fiatalos népzenei műsorával, kobozzal és citerával kísért megzenésített Balassi Bálint versekkel és keleti stílust idéző improvizációkkal szórakoztatta.

A következő napon a zenei kíséret mellett Lax Éva és V. Pintér Ágnes csodálatos hangján szólaltak meg Monteverdi és kortársainak művei. Az "ÉGI ÉS FÖLDI SZERELEM"  címmel meghirdetett est teljesen elvarázsolta a régizenét kedvelő vendégeket.

Márai Sándor az ünnepléssel kapcsolatban egyszer ezt írta „Ha az ünnep elérkezik életedbe, ünnepelj egészen.” Az ünnepi eseménysorozat Tolnay Klári Terem a megnyitásának egy éves évfordulóján felcsendülő ÖRÖMZENÉVEL vált egésszé.

A záró esten a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola (www.wardmaria.hu) Egyházzenei, Népzenei és Klasszikus zenei tagozatának művész-tanárai léptek fel.