Alsós nyári tábor

Nyári tábor Alsósoknak

Szelidi-tónál

Az idei évben szerveztünk másodszor nyári tábort alsósainknak. Június végén 5 napot töltöttünk Szeliden. 2017. június 26- június 30. A tábor létszáma 37 fő diák és 3 fő pedagógus volt. A helyszínre különjárattal érkeztünk, majd visszafelé is azzal jöttünk.  Az régi Málna Üdülőben és a Szelidi Pihenőben volt a szállásunk, a 3x étkezést is a Málna Üdülő biztosította. Az érdekes programok mellett lélekben is töltekeztünk a hittanos foglalkozások és a közös imák alkalmával.  

Első nap a szállás elfoglalása után rögtön fürdőztünk egyet a tóban. Délután megismerhettük a kalocsai népi motívumot, s azt meg is örökítettük egy agyagedényre festéssel, melyet mindenki hazahozhatott. Este a vízhez kapcsolódóan kalóztörténettel és kincsekkel találkoztak a gyerekek mese formájában.

Második nap délelőtt a tó partján megtanultunk palánkvárat építeni iszap és vessző segítségével. Majd strandoltunk a tóban. Délután Laci bácsi körbevezetett minket a tónál, elmondta a tó alakulását, megismertetett a tó élővilágával, majd csónak túrára is elmehettünk vele. Itt 10-es csoportokban mentőmellényben szállhattunk be a csónakba. Este hittanos történettel foglalkoztunk: Mózes kettéválasztja a tengert címmel.

Szerdán délelőtt a jó időnek örülve, fürdőztünk a tónál. Délután elsétáltunk a Bévárdi tanyára, ahol bepillantást nyerhettünk egy biogazdaság életébe. Láthattuk, hogy hogyan fejik a birkákat, mi a tej útja, hogyan készítik az állatoknak a tápot. Csak fejős birkából 700 volt, mellette még a kicsik és az apák. Megnéztük a lovakat és a háztáji állatokat is. Végül a gazdasszony megvendégelt minket egy kis kenyérlángossal. Este érkeztünk meg újra a szálláshelyünkre lovaskocsival. Éjszakai kincskeresés volt, elemlámpával kellett keresni a kalózok elveszett kincseit.

Csütörtökön korán reggel ismét lovaskocsira szálltunk itt fogyasztottuk el a reggelinket is. Bakodpusztára mentünk. A lovascentrumban megnézhettünk egy színvonalas lovasbemutatót, ami nagyon tetszett a gyermekeinknek. Csikósok népviseletben hajtották a lovakat és a különböző fogatokat. A híres magyar szürke marha fogatot is láthattuk. Visszafelé is lovaskocsival jöhettünk.

Délután a jó időt kihasználva ismét strandoltunk a Szelidi-tóban. Este ismét hittanoztunk egy kicsit majd közösen énekelgettünk búcsút vettünk a tábortól.

Utolsó nap sportprogrammal búcsúztunk a parttól. Csapatverseny volt földön és vízen, a gyerekek kötelet húztak a vízben, csónakhúzási verseny is volt időre. Később váltóversenyek labdával, karikával, vízi-deszkával.

Ebéd után Kalocsára igyekeztünk, ahol megtekintettük vezetéssel a Kalocsai Paprika múzeumot valamint a Nagyboldogasszony Főszékesegyházat.

S végül különjárattal hazaérkeztünk Budapestre.

 

Köszönjük a támogatást, s hogy szállást, étkezést, s tartalmas programot nyújthattunk diákjainknak.

 

Budapest, 2017. július 3.                                                                          Ryjakné Borbély Szilvia (táborvezető)