Beszámoló

Argentin-magyar diákok iskolánkban 2023-2024

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetősége volt iskolánk néhány tanulójának Argentínából diákokat befogadni. Ebben az évben két diák érkezett.

Inés és Santiago Buenos Airesben élnek, magyar felmenőkkel rendelkeznek, ezért hétvégenként egy magyar iskolába, a Zrínyi Ifjúsági Körbe járnak, hogy elsajátítsák a magyar nyelvet, valamint, hogy megismerkedjenek Magyarországgal és a magyar kultúrával. A Zrínyi ifjúsági Kör évente néhány tanulójuknak lehetőséget biztosít, hogy Magyarországon eltöltsenek néhány hónapot. Idén Inés és Santi kapták ezt a lehetőséget, így iskolánk két tanulója Marosfői Lili és Valkóczi Rita 10.c osztályos tanulók Inést szállásolták el otthonaikban néhány héten keresztül. Santi, bár nem iskolánk tanulóinál kapott szállást, az itt töltött néhány hét alatt a 11.a osztályban lelt sok barátra.

 

Az alábbiakban Valkóczi Rita 10.c, Marosfői Lili 10.c, valamint Hrabovszky-Machál Teodor és Hajdu Dávid 11.a osztályos tanulók beszámolói olvashatóak.

Inés decemberben érkezett a családomhoz, és körülbelül 3 hetet töltött nálunk, mielőtt átment Lili családjához. Nagyon sok kedvenc élményem van vele, de talán a legjobbak a közös beszélgetéseink voltak. A karácsonyt nálunk töltötte, és megismerte a családunk karácsonyi hagyományait. Továbbá az ünnep alatt meglátogattuk a Zalaegerszegen elő rokonainkat is. Azt hiszem, Inés nagyon beilleszkedett a családunkba, mindenkivel megtalálta a közös hangot. Miután elment, az egész család nagyon hiányolta őt. Nekem rendkívül sokat jelentett Ines ittléte, jó barátot találtunk egymásban. Ráadásul az itt töltött idő alatt szerintem nemcsak neki fejlődött a magyartudása, hanem az én spanyolom is jobb lett. Örülök, hogy megismerhettem Inést és részese lehettem ennek a cserediákprogramnak. Remélem, találkozunk még, esetleg nekem is sikerül kijutni Argentínába, vagy Inés visszajön minket meglátogatni Magyarországon.

Valkóczi Rita, 10.c

 

Inés amikor átköltözött hozzánk, szerencsére nagyon hamar beilleszkedett a családba. Hétköznaponként kevesebb programot tudtunk csinálni az iskola miatt, de ezt hétvégente bepótoltuk. A családdal elmentünk Visegrádra, és a Tihanyi Apátságba is ellátogattunk. Ezen kívül megismerkedett a barátaimmal és cserkészkedni is elkísért. Úgy gondolom, hogy az osztályban nagyon hamar megtalálta a közös hangot mindenkivel, és hamar belopta magát az iskola szívébe is. Az utolsó napon a két család elment közösen bowlingozni, ahol mindenki nagyon jól érezte magát. Egy nagyon nyitott, kedves és közvetlen lánynak ismertem meg, aki mindig mosolyog.  Szomorúan vettünk egymástól búcsút, de remélem, hogy hamarosan újra fogunk találkozni. Nagyon örülök, hogy én is részese lehettem a cserediákprogramnak, és hálás vagyok, hogy egy ilyen barátot szereztem.

Marosfői Lili, 10.c

 

Santiago januárban, a téli szünet után érkezett az osztályunkba, és nagyon hamar megtaláltuk a közös témát. Javarészt angolul kommunikáltunk egymással, de időnként spanyolul is próbálkoztunk. Santiago révén kaptunk egy kis betekintést arról, hogy milyen az élet Buenos Airesben, Argentínában. Több közös iskolán kívüli programon is részt vettünk, ahol az osztály többsége is jelen volt. Néhány spanyolórán az övé volt a főszerep, hiszen tartott spanyolul előadásokat, hozott egy kis kóstolót Argentína konyhájának különleges ízeiből, és mesélt az ottani életvitelről. Származásából kifolyólag szenvedélyes érzelmeket táplál a labdarúgás iránt, emiatt már az első napokban jó kapcsolatba kerültünk, ami az idő előrehaladtával csak erősödött. Nagyon hálásak vagyunk az iskolának, hogy hozzánk tették Santiagot, akinek a személyében, még ha rövid időre is, de egy nagyon értékes emberrel gazdagodott az osztályunk közössége. Szerintünk kijelenthető, hogy egy argentin baráttal gazdagodtunk jó páran.

Hrabovszky-Machál Teodor és Hajdu Dávid 11.a