Cambridge-i látogatás

2015. júniusában eleget tettünk a cambridge-i Ward Mária iskola, a St Mary’s meghívásának, és alkalmunk nyílt egy angol bennlakásos elitiskola életével megismerkedni.

A két iskola közti kapcsolat a tavaly nyári loyolai Ward Mária konferencián született, amit a CJ renddel kapcsolatban álló laikusoknak szerveztek.

Nagy öröm volt megtapasztalni, hogy a cambridge-i St Mary’s mennyire hasonló lelkiségű iskola, és tanárai hasonlóképpen elkötelezettek, mint a Budapesti Ward tantestülete. Az angol kollégákkal és diákokkal folytatott beszélgetések sok tapasztalattal és megosztással gazdagítottak. Charlotte Avery and Christepher Hald személyében két olyan vezetője van az intézménynek, akik a színvonal megtartása mellett hitelesen képviselik a CJ lelkiségét.

Rácsodálkoztunk arra, hogy az angol iskolarendszer mennyire különböző, mennyire nagy szabadságuk van abban, hogy intézményre és személyre szabják a tananyagot. A fizetős oktatás sokkal több lehetőséget biztosít számukra, amit nagyszerűen ki is tudnak aknázni. Megcsodáltuk az alsósok konyhakertjét, ahol még baromfiudvarnak is hely jutott, a nagy játszóteret és a szabadtéri színpadot. Érdekesség volt, hogy felsőbb évfolyamokon érettségi tantárgy a színjátszás. Külön épületük van a festőművész növendékek számára. Igen sok külföldi tanuló is jár az intézménybe.

Az anyagi különbségek ellenére nagyon szép volt megtapasztalni, hogy a lelkiség és a közös értékek révén nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot.

Azt tervezzük, hogy a jövőbeli együttműködést két szinten valósítjuk meg: a levelezés már felső tagozattól elmélyítheti magyar és angol Wardos gyerekek barátságát, illetve szeretnénk meghívni a cambridge-i iskola kórusát magyarországi vendégszereplésre.