Művész farsang végzős módra
Berki Zsüliet (12.a) írása

Ha feladat van, akkor ellenkezés van. Ha feladat van, akkor kiutak keresése van. Ha feladat van, akkor majd más megcsinálja. Ám, ha barokk eposz írása az a bizonyos feladat, akkor fény csillan a szemben, beindul a motor, és jönnek a múzsák is: Megint nem alszom hajnalig!

Mintául Zrínyi szolgált. A Szigeti veszedelem az eposzi kellékekkel, a bokorrímekkel meg a (majdnem, de mégsem) felező tizenkettessel. A cél egy erkölcsi tanulság fellebbentése volt olyan környezetbe ágyazva, ami (méééég!) minket, ifjakat (is) leköt. A legfőbb fegyver a humor, az eszköz paródia volt. Korunk nagy vámpír-históriájának jellegzetességeit igyekeztem felnagyítani a történetet kicsit átírva, hogy az igazi „gonosz” nálam elnyerhesse méltó büntetését.

Az osztályban a fogadtatás jobb volt, mint amire legbátrabb álmaimban számítottam. Kis túlzással egy emberként vetettük bele magunkat a munkába. Összefogtunk, csapatként hódítottuk meg ezt a feladatot. A főszereplők (Blaschke Rita, Zoboki Csenge, Horváth Csaba Csongor és Szklenár Máté) belehelyezkedtek a szerepbe, lelkes statisztáink tökéletes keretet adtak a történetnek, Szalay Fatimával pedig új kellékhez, a zenéhez fordultunk. Modern dallamok és archaikusra hajazó nyelv meglepően jól épültek egymásra.

A farsang napján mind reménykedtünk, hogy üzenetünk, játékunk, igyekezetünk elér a szívekig. Minden apró sikertelenség, a nagy előadás előtt felmerülő problémák, bonyodalmak ellenére állítom, hogy munkánk meghozta gyümölcsét. Tortát nem nyertünk. Viszont nyertünk lehetőséget arra, hogy közel kerüljünk egymáshoz, mielőtt elballagunk az iskolából; egymástól és a közösen töltött „óráktól, napoktól, percektől”. Végül is a farsang, az eposz rólunk szólt. Arról, hogy mi egy kis hadsereg voltunk. Bajtársak a tanulásban; fejlődésben; éregetésben; a tanárok, a világ ellen vívott csatákban. Csak úgy, mint Zrínyi és serege Szulejmán ellen 1566-ban.

Szerény véleményem szerint ez volt gimnáziumunk eddigi legjobb farsangja, hiszen ennyire talán még a tűzriadó próbák során sem létezünk együtt. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hálásak vagyunk a fergeteges tanári produkcióért és a lehetőségért, hogy osztályonként létrehozhattunk valami pici csodát, ami arról árulkodik, hogy titokban azért szeretünk mi örömet okozni egymásnak.

Berki Zsüliet

12.a osztály