Vetélkedő

Fedezd fel az Örökséged!

A Budapesti Ward Mária Iskolából két csapat indult (6.a és 5.a 6 fős csapata) a címben nevezett versenyen. Az első két forduló online formában került megrendezésre, melynek teljesítése után az 5.a osztály csapata jutott be a végső helyezést eldöntő harmadik fordulóba. A feladat rendkívül összetett volt. A verseny témájául szolgáló három, Európai Örökség címmel kitüntetett város, illetve intézmény (Szentendre, Liszt Ferenc Zeneakadémia, Dohány utcai Zsinagóga) épített és eszmei öröksége egyaránt szerepelt a feladatok között. Ráadásul az 5.a csapata egy modern formát választott a sokszínű témák bemutatására. A videónapló Liszt Ferenc egy napját öleli át, melyben mindhárom helyszínen megfordul.

A videónapló benyújtása után nem sokkal kiderült, hogy az 5.a csapata az előkelő 2. helyen végzett. Jutalmunk pedig olyan színes volt, mint a feladatok. Két nap kellett, hogy „átvegyük” őket.

  1. nap – Szentendre

Jutalmunk egy részét Szentendrén „kaptuk meg”. A város kulturális bizottságának jóvoltából harsonakoncerten, majd városi idegenvezetésen vehettünk részt. Bámulatos volt látni, hogy Szentendrének milyen sokszínű a kultúrája. Közben finom ebéddel vendégeltek meg minket. Délután pedig egy kész és egy épülő kiállítás kulisszái mögé tekinthettünk be.

  1. nap – Budapest (Zeneakadémia, Zsinagóga)

A napot a régi Zeneakadémián kezdtük, ahol vezetéssel egybekötött tárlatvezetésen vettünk rész Liszt Ferenc egykori lakásán, majd egy rövid, de szép zongorakoncertet hallgathattunk meg a nagyteremben. Ezután átsétáltunk a Zeneakadémiára, melyben megcsodáltuk a csodálatos épület minden zegét-zugát. Remek vezetőnk pedig még egy mini hárfakoncertre is bevitt minket. Ezután ebéd következett, majd tovább sétáltunk a zsinagógához. Az épület előtt Fröhlich Róbert főrabbi várt minket és néhány megfontolandó gondolatot osztott meg velünk: Három fontos kérdésre kell válaszolnia egy embernek: Honnan jöttem? (Ki vagyok? Hol vannak a gyökereim?) Hová tartok? (Mi a motivációm az életben? Mik a céljaim?) Ki előtt kell majd mindezekről beszámolnom? (Ki az, aki elé odaállok, amikor mindezekről számot adok és mit fogok mondani?)

A gyönyörű épületet kívülről, belülről megcsodáltuk, közben sok érdekes információt tudtunk meg a zsidó kultúráról, majd a nap zárásaként egy klezmer koncerten vettünk részt.

Ha ez a sok élmény és kulturális ajándék nem lett volna elég a szervezők apró tárgyi jutalmakkal is kedveskedtek.

E két nap alatt olyan helyekre jutottunk el, ahová kevesen és olyan élményekben volt részünk, amik egyediek egy ember életében.

A csapat tagjai: Szabó Lotti, Homolya Veronika, Ökrös Emma, Sorbán András, Somogyi Botond, Seidel Ottó

Külön köszönet Sorbán Éva munkájáért, nélküle nem indultunk volna ilyen jó eséllyel a dobogóért!

Hetyey György   felkészítő tanár