Hivatás.. egy szó, amit használunk, de vajon tudjuk-e, mi minden rejlik mögötte?

Hivatások napja a Wardban

 

Hivatás.. egy szó, amit használunk, de vajon tudjuk-e, mi minden rejlik mögötte?

A magyar nyelv értelmező szótára alapján:

„Valamely feladat elvégzése iránt vagy valamely munkakör, pálya, foglalkozás iránt érzett hajlam, vonzódás vagy valamire való rátermettség, elhivatottság.  Az ennek alapján választott, űzött foglalkozás. Valamely feladat, kötelesség.”

Oktatási intézményként feladatunk és kötelességünk, hogy diákjainknak minden segítséget megadjunk ahhoz, hogy megismerjék önmagukat, tisztában legyenek képességeikkel, ismerjék lehetőségeiket, és megtalálják hivatásukat. Ezt a célt szolgálja a Hivatások Napja, mely lényegét tekintve a pályaorientációról szól.

Ez a nap hagyományaink szerint szentmisével kezdődik, mert az iskola névadóját, a rend alapítóját, Ward Máriát ünnepeljük, mennyei születésnapjának évfordulóján. Ő különös meghívást kapott Isten dicsőségének előmozdítására, mégpedig egészen más módon, mint ahogyan a szerzetesnők abban a korban Istent dicsőítették. Számtalan kihívással, nehézséggel szembe nézve, bátran, kitartóan és hittel találta meg az az utat, amely őt egy új női rend alapításához vezette.

Ezen a napon valamennyi évfolyamunkon  korosztályoknak megfelelő programot állítunk össze, mely segíti a fiatalokat, hogy elkezdjenek gondolkodni arról, vajon mi is az ő hivatásuk? Van-e kellő hitük, bátorságuk, ismeretük, akaratuk ahhoz, hogy céljaikat elérjék?

Vendégeket hívunk, a legkülönfélébb hivatások, szakmák képviselőit, öregdiákokat, egyetemi karok munkatársait. Célunk, hogy minél több információhoz juthassanak a pályaválasztási döntés előtt diákjaink, legyen alkalmuk kérdéseket megfogalmazni, reális képet kapjanak többek között a munkaerőpiaci helyzetről, az aktuális trendekről.

2023. januártól kezdődően 11-12. évfolyamos diákjaink professzionális segítséget kapnak a MATE, Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet Humántudományi és Szakképzési Tanszékének Emberi erőforrás tanácsadó szakos hallgatóitól, Dr. Kenderfi Miklós MA szakvezető irányításával. A MATE hallgatói- meglehetősen nagy létszámban, felkészülten érkeznek diákjainkhoz, akikkel kiscsoportos foglalkozások keretében célirányosan készülhetnek a pályaválasztási döntés előtt. A visszajelzések alapján nagyon sok segítséget kapnak a jó hangulatban zajló, szakszerű foglalkozásokon.