Stumpf Kata (10.a), Szántó Anna (10.a) és Berki Zsüliett (12.a) írása

Interjú Marion Guilluy-vel

Interjú Marion Guilluy-vel, iskolánk francia nyelvű tanárasszisztensével

Mutatkozzon be néhány mondatban.

Marion Guilluy-nek hívnak, 21 éves vagyok, és júniusban fejeztem be a tanulmányaimat. Tíz éve lakom Belgiumban, Estaimbourgban, de francia nemzetiségű vagyok. Még a szüleimmel és a húgommal élek, aki 18 éves. És van egy barátom, akit Guillaume-nak hívnak, vele töltöm az időm nagy részét.

- Mik a hobbijai?

Szeretek sétálni vagy biciklizni a környékünkön egyedül, a barátommal, vagy az édesapám természetjáró klubjának tagjaival. Sokat foglalkozom az állataimmal is, mivel vannak tyúkjaim, kacsáim, egy birkám, két macskám és két teknősöm.

- Mit csinál szabadidejében?

Szeretek eljárni szórakozni a barátaimmal és a barátommal hétvégenként. Sok időt töltök a családommal is. És mint sok fiatal, időnként fölmegyek a közösségi hálókra.

- Beszél angolul vagy magyarul?

Angolból megvannak az alapok a középiskolából, de sosem voltam erős ebből a tárgyból, ami ugyanakkor érdekel. Ami a magyart illeti, nem volt semmilyen ismeretem erről a nyelvről mielőtt megtudtam, hogy Magyarországra jövök az asszisztensi időszakra. Akkor tájékozódtam és azzal szórakoztam, hogy megjegyezzek néhány szót, mint „jó napot”. De ennyiben maradt.

Várom, hogy ott legyek önöknél, hogy még többet tanuljak belőle, mert szeretek más nyelveket felfedezni.

- Miért választotta ezt a foglakozást? Miért szeretne tanítónő lenni?

A legfőbb ok, hogy szeretem a gyerekeket. Szeretem felfedeztetni velük a tudásomat, az értékeimet és átadni nekik a motivációmat. És nagyon boldog vagyok, amikor elérem a célomat. Nem akartam olyan foglalkozást, ahol ugyanazt a munkát végezzük egész életünkben egy irodában ülve. Épp ellenkezőleg, másmilyen munkát szerettem volna végezni, olyat, mint az általános iskolai tanítóké. Egy olyan munkát, ami minden nap változik, ahol mindig tanulunk, ahol mozgásban vagyunk és a jelenben maradunk.

- Miért akart pályázni az asszisztensi időszakra?

Azért pályáztam, mert szerettem volna felfedezni más pedagógiákat, más oktatási módszereket és más kultúrákat. És szeretek utazni is. Nem egy monoton életre vágyom, hanem fejlődni, mozogni, tapasztalatokat cserélni és felfedezni a lehető legtöbb területet, embert és különböző kultúrát. Elvégre csak egy életünk van!

Az asszisztensi időszak ugyanakkor lehetőséget is teremtett számomra, hogy egyedül vágjak bele a kalandba, úgy, hogy személyesen és anyagilag is támogatnak.

- Miért választotta Magyarországot?

Valójában hat javasolt ország közül választottam Magyarországot. Érdekel ez az ország, mivel sem nem túl ismert, sem nem túl népszerű Belgiumban. Nem tudunk sokat önökről, a kultúrájukról és az országukról. Ezért vagyok türelmetlen, hogy kicsit többet tudjak meg ezekről.

Egy barátnőm dolgozott már Budapesten, és azt mesélte, hogy a város csodálatos.

- Ez az első alkalom, hogy itt jár?

Igen, ez lesz az első alkalom, hogy Magyarországra jövök.

- Mennyi ideig marad?

Az asszisztensi időszakom 14 hétig, azaz három hónapig és egy hétig tart. Még ha Magyarország nagyon tetszeni fog is nekem, nem hiszem, hogy meghosszabbítanám az itt tartózkodásomat, mert a családom és a barátom biztosan nagyon fognak hiányozni.

- Mit szeretne látni Magyarországon?

Szeretném felfedezni a lehető legtöbbet! J

Szeretnék múzeumokat látogatni, hajózni a Dunán, megnézni Budapestet természetesen, de szeretnék messzebb is menni, hogy felfedezzem az egész országot. Úgy láttam, hogy önöknek nagyon szép fürdőik vannak. Szóval szeretnék elmenni ezekbe is. Szeretném felfedezni az önök gasztronómiáját, és úgy élni, mint önök, azt csinálni, amit önök érdekesnek és tipikusnak találnak önmagukról.

- Mit vár Budapesttől?

Hogy Magyarország befogad engem! Szeretnék úgy élni, mint önök, és igazán beilleszkedni a társadalomba. Remélem, hogy ugyanannyira el leszek kápráztatva és le leszek nyűgözve az önök fővárosától, mint voltam a fotóktól, azokon egyszerűen csodálatosnak néz ki.

- Miért tartja fontosnak, hogy tanulja a nyelvünket?

Számomra a legjobb eszköz beilleszkedni egy új társadalomba, az beszélni a nyelvet. Szóval, ha része akarok lenni, legalább az alapokat meg kell tanulnom!

És szeretném, ha egyedül is fel tudnám találni magam a városban, amíg itt vagyok.

- Az Ön véleménye szerint melyek a belgák leg jellemzőbb tulajdonságai?

A rokonszenvük, a vendégszeretetük és a nagylelkűségük. Általában véve senki nem olyan, mint mi. De ha eljön Belgiumba, meg fogja látni, hogy egyszerűek, szerények vagyunk, hogy szeretünk szórakozni. Sok ünnepünk, karneválunk van, és kávézók, szórakozóhelyek, nagy sátrak a táncoláshoz. Szeretünk jó sört inni és sült krumplit enni. És igen, ez nem csak egy sztereotípia.

- Magyarországon, amikor a tévében Belgiumról van valami, az az Európai Parlament kapcsán van. Ha belga lennék, mérges lennék e miatt a helyzet miatt. Mert azt mondanám, hogy ez nem elég. Ennél több dolog van itt. Ön szerint melyek a legfontosabb dolgok, amelyek bemutatják Belgiumot?

Valóban nem szeretem, hogy Belgiumról csak az Európai Parlament miatt vagy a vallonok és a flamandok közti problémák kapcsán beszélnek. Olyan országnak láttatnak minket, mint amelyiknek nyelvi, kormányzati és faji problémái vannak. De ez nem igaz. Ezek inkább a politikai rendszer problémái, de mint állampolgárok, mi nem érezzük igazán ezeket. Mindig is három nyelv volt, és mi együtt élünk ezzel, még ha ez nem is mindig egyértelmű.

Van egy királyi családunk egy új királlyal, nagyon szép műemlékeink és egy szép fővárosunk is. Még ha Belgium egy fiatal ország is, nagyon szép történelme van. Sok történelmi nyom található a városokban és a falvakban. Brüsszel az európai főváros, ez mégis csak pozitív.

Erős ország vagyunk. Röviden, Belgiumnak van karaktere!

(Az interjút Stumpf Kata (10.a), Szántó Anna (10.a) és Berki Zsüliett (12.a), valamint saját kérdéseiből Magyar Viktória tanárnő készítette és fordította.)