Beszámoló

Intézmény és hagyomány 2019

A Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium szervezésében idén második alkalommal került megrendezésre 2019. március 23-24-én a népzeneoktatási konferencia. Az ez évi konferencia fókuszában a módszertani kiadványok álltak.

A Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium szervezésében idén második alkalommal került megrendezésre 2019. március 23-24-én a népzeneoktatási konferencia. Az ez évi konferencia fókuszában a módszertani kiadványok álltak.

A kétnapos program első napján a résztvevők előadásokat hallhattak, illetve hazai népzeneoktatási intézmények növendékei kaptak bemutatkozási lehetőséget. Így felléptek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatói, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium, az Óbudai Népzenei Iskola, valamint Horváth Krisztina Dunántúlról érkezett növendékei. Az első nap zárásaként a „házigazda” Budapesti Ward Mária Iskola növendékei adtak koncertet, a készülő Csíksomlyói Passió bemutatójából összeállított zene keresztmetszetet hallhatták a jelenlévők.

A konferencia résztvevőit a szombati napon Kalmanovits Zoltán, az intézmény igazgatója köszöntötte. Első előadóként Lebanov József, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkárság, Köznevelési Stratégiai Főosztályának vezetője beszélt a művészetoktatás jogi környezetéről és a várható jogszabályi változások terveiről. Ezt követően Richter Pál, zenetörténész, egyetemi tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészet Egyetem Népzene Tanszékének vezetője, az MTA Zenetudományi Intézetének igazgatója számolt be a művészeti egyetemek összefogásában megvalósuló EFOP pályázat néhány eredményéről, és mutatta be ezek közül a népzeneelmélet oktatásához készített segédkönyvet, vagy „kisokost”, mint a kötet szerzője. Szintén ennek a projektnek a keretében megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzések tapasztalatait foglalta össze előadásában Endrődiné Pásku Veronika, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának doktorandusza, aki a továbbképzések megvalósításában is közvetlenül részt vett. Majd ezt követően Blaskó Csaba mutatta be a magyar népzenei hegedűjáték módszertanát összefoglaló írását. A délelőtt zárásaként a népzene területét érintő állami finanszírozásról, a hazai pályázati lehetőségekről tartott előadást Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének egyetemi adjunktusa, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum tárvezetője.

Az ebédszünet utáni előadásokban a résztvevők egy-egy intézményi adatbázissal, annak használatával ismerkedhettek meg. Elsőként Árendás Péter a Hagyományok Háza népzenei kiadványait, valamint online adatbázisát mutatta be. Majd Bolya Mátyás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének oktatója, és az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa ismertette a Zenetudományi Intézet online publikációs stratégiáját. Végül Pálóczy Krisztina, a Néprajzi Múzeum muzeológusa a Néprajzi Múzeum adatbázisairól tartott előadást.

A délután hátralévő részében Lipták Dániel vezetésével kerekasztal-beszélgetésre került sor a népzenetanulásban, népzeneoktatásban a mintakövetésről, példaképekről. Az első nap tapasztalatai alapján vasárnap műhely megbeszélésekre került sor, ahol a hallott témákról osztották meg egymással tapasztalataikat a résztvevők, és előremutató ötleteiket, javaslataikat foglalták össze.

Az ez évi és korábbi konferenciák anyagait szeretnék egy konferencia-kötetben megjelentetni, hogy minél szélesebb szakmai körbe eljuthassanak a rendezvényen elhangzottak.

 

Lebanov József előadása

Richter Pál előadása

Endrődiné Pásku Veronika előadása

Blaskó Csaba előadása

Árendás Péter előadása 1.

Árendás Péter előadása 2.

Bolya Mátyás előadása

Pálóczy Krisztina előadása

CSÍKSOMLYÓI PASSIÓ koncertszerű előadása