Kalotaszegi kurzus 2017

Kalotaszegi vonós hangszeres és énekes népzenei kurzus
2017. március 3-4.

Kalotaszegi mesterek:
Varga István „Kiscsipás” – hegedű
Toni Rudolf – brácsa
Lengyel László „Türei” – ének

és a zeneművészeti szakgimnázium népzene tanszakának tanárai:
Gombai Tamás – hegedű
Kerékgyártó Gergely – brácsa
Tímár Sára – ének

A kétnapos kurzus első napján az erdélyi mesterek és a résztvevők megérkezését követően Lengyel László „Türei” az iskola Tolnay Klári termében tartott előadást Kalotaszeg rövid történetéről, falvainak zenei életéről, az ott élt híres muzsikusok megemlítésével. E bevezető előadást követően a hegedűsök, brácsások és énekesek különváltak, és mestereik irányítása mellett dal- és dallamtanítás következett. Külön kiemelem, hogy a tanítások fontos részeként megjelent az eredeti dallamok előfordulásának körülményeiről szóló ismertetés, vagyis kik, mikor és hogyan énekelték, muzsikálták az adott dallamokat.

A szünetet követően ismét a Tolnay Klári teremben gyűltek össze a résztvevők, és közösen elmuzsikálták a tanultakat. Ezt követően az eredeti program szerint táncházat terveztek a szervezők, de mindenki annyira lelkes volt a közös muzsikálástól, hogy ezzel folytatódott az este hátralevő része is, melyben azért táncolni vágyók is megtalálták örömüket.

A kurzus második napja ugyanígy folytatódott: tanulással, majd közös zenéléssel telt.

Köszönjük a kalotaszegi mestereknek, hogy eljöttek hozzánk, és köszönjük a nagyszámú résztvevőnek a jelenlétet és a közös élményt. Köszönet továbbá a szervező népzene tanszaknak, és a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Programjának, melynek támogatásával valósulhatott meg a kétnapos kurzus.