Münsteri cserediák-program 2015/16.


Az elmúlt tanév második félévében immár nyolcadszor indítottuk útjára a német-magyar cserediák-programot.

2016. április 8 és 15-e között a münsteri Marienschule leányiskola/-gimnázium diákjai látogattak meg bennünket. A látogatás programja itt nálunk aktuálisan a migráció témája köré csoportosult. Részt vehettünk előadásokon a Nemzetközi Migráció Kutató Intézet jóvoltából, volt érzékenyítő program az Artemisszió Alapítvány munkatársainak segítségével, közösen ellátogattunk Szegedre, onnét pedig Röszkére a technikai határzárhoz. Rendeztünk kreatív foglalkozást is a témában. Más jellegű érzékenyítésként megtekintettük, inkább átéltük közösen a Láthatatlan kiállítást.

A német cserediákok meglátogatták a Mátyás templomot, a magyar Parlamentet és a Gellért Gyógyfürdőt is. Családi napon cserediákjaink főváros nevezetességeivel ismerkedhettek meg, majd közösen a magyar néptánc alapjait sajátíthattuk el egy táncházban. A közös program itt a diákok öntevékeny szerveződésével a Gellért-hegyről nyíló csodálatos panorámával zárult.



A magyar diákokkal 2016. szeptember 15 és 23-a között látogattunk Münsterbe. A várossal való ismerkedés után vízi bicikliztünk az Aaseen, részt vettünk másnap az oktatásban, majd pedig az éjszakát grillezés után, a tábortűz mellett töltöttük el egy cserkésztáborban. Szombaton délután még a münsteri focicsapatnak is szurkolhattunk. Vasárnap a diákok által leginkább várt Movie parkba látogattunk, kipróbálhatták a diákok a – szó szerint – legmeredekebb hullámvasutakat, voltak, akik a szabadesést is. A hétfői napon egy paraszt udvart kerestünk fel Münster közelében – mi mással, mint kerékpárral -, hogy egy ún. paraszt olimpián vegyünk részt, mely a vidéki tevékenységekből, tudnivalókból összeállított akadályverseny. A képek is mutatják, hogy diák – tanár, német és magyar egyaránt jól szórakozott, és meglepődött, hogy nem is olyan egyszerű ez a vidéki élet. Kedden a hollandiai kisvárost Enschedet fedezhettük fel, voltunk múzeumban, piacon. Szerdán az iskolai nemzetközi vallási napjába kapcsolódhattunk be, érdekes volt a világ nagy vallásainak tagjaival, papjaival találkoznunk. Sajnos, csütörtökön már búcsút kellett vennünk kedves vendéglátóinktól, miután a münsteri állatkertet is megtekintettük. Záró körrel, pizzával, képnézegetéssel, némi humorral búcsúztunk egymástól; néhányan azzal az elhatározással, hogy jövőre is neveznek a cserediák-programra.

A következő évre december elején kezdődik a toborzás, úgyhogy, aki nem akar lemaradni a fentiekben hasonló programokról, időben jelentkezzen (12-16 helyünk van, a részvétel feltételei később kerülnek meghatározásra).



Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak, mondjunk az anyagi támogatásért a német ReNovabis Alapítványnak, az V. kerületi Önkormányzatnak és iskolánk Ward Mária Iskola Alapítványának.

Utoljára, de közelt sem utolsó sorban szeretném megköszönni a segítséget német kollégáimnak, elsősorban Frau Piroschka Haenleinnek és Herr Simon Niehausnak, hiszen az ő áldozatos munkájuk nélkül nem volna lehetséges ilyen színvonalasan, élménydúsan évről évre megrendezni a cserediák-programot, személy szerint bízom a további eredményes együttműködésben a diákok érdekében is.