Kormos László (12.b) írása

Német-magyar cserediákprogram 2013

2013-ban is fantasztikusan sikerült a német-magyar cserediákprogram, melyet mindannyian nagy lelkesedéssel vártunk, nem véletlenül.

A német diákok május elején érkeztek hozzánk egy hétre. Ez idő alatt megpróbáltunk nekik egy minél színesebb, s érdekesebb programot kialakítani. A program kialakításában hatalmas munkája volt Tarnai Kinga tanárnőnek, s Hetyey György tanár úrnak.

A hét fő célja a fogyatékkal élő emberek élethelyzetének megismerése volt. Ennek érdekében mentünk el a ,,Láthatatlan- kiállításra”, szerveztünk egy érdekes vetélkedőt, melyen a mozgássérült emberek helyzetét tapasztalhattuk meg, találkoztunk személyesen is fogyatékokkal élő emberekkel, stb…

A német cserediákjainkat próbáltuk megismertetni a magyar kultúrával, megmutattuk nekik Budapest főbb nevezetességeit, mint például a Budai várat, a Bazilikát, a Gellért-hegyet és még sok más látnivalót. Ezen felül azonban maradt elég idő a szórakozásra is. Közösen elmentünk a Csillebérci- kalandparkba, voltunk a Gellért- fürdőben, stb…

A tartalmas hét elteltével elszontyolodva búcsúztunk el egymástól, s nagyon vártuk az őszi találkozást.

Október elején boldogan indultunk el a Ferihegyről Tarnai Kinga tanárnő kíséretében, s a repülő út alatt mindnyájan nagy izgalommal vártuk, hogy találkozhassunk a német barátainkkal. A leszállást követően már a vendégcsaládok vártak a reptéren, s nagyon kedvesen fogadtak minket.

A Németországban töltött idő alatt megismerkedtünk Münster nevezetességeivel, voltunk a münsteri dómban, a városházán, ám maradt jócskán idő a szórakozásra is. Közösen mentünk egy egész napra a münster közeli vidámparkba, a Movie parkba, ahol az önfeledt szórakozásé volt a főszerep. Voltunk a münsteri állatkertben, hajóztunk a város legszebb taván, az

Aa-See-n, s ezek csak példák a kint töltött napok élményének sokaságából.

A hét végén nagyon szomorúan búcsúztunk el egymástól, ugyanis mondhatjuk, hogy barátságok alakultak ki, melyek remélhetően a későbbiekben is megmaradnak.

Én személy szerint másodszorra voltam cserediák, s nagyon szomorú vagyok, hogy idén elballagok, és többé nem lesz részem ilyen élményben. Ha tehetném, biztosan részt vennék a cserediák kapcsolatban még párszor.

Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy jelentkezzen bátran, ugyanis nagyon nagy élmény! 

Kormos László, 12.b