Szabadkától Fiuméig Határtalanul! - Programon volt a 11. b

 

Határtalanul Programban a 2022. 06. 09 – 14 közötti időszakra középiskolai kirándulásra a Délvidéken.

Az első napon Szabadka belvárosában megtekintettük belülről a magyar szecessziós Városházát, amelynek vitrázsairól nemzeti nagyjaink és királyaink tekintenek vissza ránk. Szabadka város központjában körbe jártuk a zöld és a kék szökőkutakat, Jakab és Komor szobrait, a Szentháromság szobrot, a Kaszinó épületét, a Népszínházat, majd végigsétáltunk a Korzón, útba ejtve a kaptáros házat is. Megcsodáltuk a magyar szecesszió egyik remekművét, a mézeskalács házat, vagyis a Raichle-palotát. Busszal megérkeztünk a felújított szabadkai Zsinagógához, amely Európa második legnagyobb zsinagógája, majd átsétálunk a Gimnázium elé, a Kosztolányi szobrokhoz. A buszból megtekintjük a SzentTeréz Székesegyházat, illetve Szárity János szobrát, aki a Magyarországon készült elsőrepülőgép atyja volt. Ellátogattunk a Palicsi – tóhoz is.

Zombor: Schweidel József szülővárosába, Bács-Bodrog vármegye egykori központjába érkeztünk. Felkerestük nevezetességeit az egykori vármegyeháza épületét, amelynek dísztermében található Szerbia legnagyobb olajfestménye, Eisenhut Ferencnek a zentai csatát megörökítő alkotása. Megtekintettük az 1848/49-ben falba fúródott ágyúgolyót. A korzón sétálva megismerkedtünk Bosnyák Ernő szobránál a magyar mozi és a filmgyártásúttörőjének történetével, aki „Európa Hollywoodját” álmodta Zomborba. Majd a városháza épületét megtekintve megpillantottuk a híres zombori napórát és annak baljós üzenetét. Elsétáltunk Schweidel József szülőházához, majd főt hajtottunk mellszobránál a Magyar Polgári Kaszinó udvarában. Meglátogattuk Bácskossuthfalvát és Kishegyest is, ahol a szállásunk volt.

Második napon Zágráb magyar vonatkozásainak nyomába indultunk.

Eszék: A Dráván átkelve érkezünk meg Eszékre, ahol valamikor az a török fahíd állott, amelyet Zrínyi égetett fel. A városban 1849 februárjában szabadságharcunk legnagyobb magyar veszteséggel járó ütközete zajlott. Felkerestük a várban Eszék óvárosát és annak főterét, a dzsámiból átalakított templomot, majd pedig a Ferences rendiek udvarában megtekintjük a bombatölcsérekből és puskahüvelyekből állított Krisztus feszületet.

Innen a belváros felé indultunk, ám előbb megálltunk a kultikus „A fityó elgázolja a tankot” szoborkompozíciónál. A főtéren megtekintjük a Szent Péter és Pál Nagytemplomot és a főbb nevezetességeket. Zágrábban meglátogattuk a Káptalandombon emelt székesegyházat, benne a Szent István kápolnával, ahol Szent László koronázási palástját is láttuk. Itt nyugszik Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetésük óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is. A Káptalandombi városrészből átsétáltunk a Felsővárosba (Gradac), itt találtuk a Jellasics-teret, valamint a Szent Márk-teret a Szent Márk templommal, rajta Horvátország és Zágráb címerével.

A harmadik napon magyarok nyomában az Adriánál jártunk.

A Fiuméhez tartozó Tersattoba látogattunk. A Tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi (a Szent István, Viribus, Unitis, stb.). Felsétáltunk Tersatto várába, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században. Megismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával, a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. A magyar időben épült a piac, a színház, és egyéb fontos épületek: a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bólyákat és a Baross emléktáblát, Jókai tábláját. Elsétáltunk ahhoz a házhoz, ahol Fiorello La Guardia, New York polgármestere is élt, akinek Magyar gyökerei is vannak, majdpedig ahhoz a házhoz, ahol Johnny Weissmüller, olimpiai bajnok majd későbbi színész a gyermekkorát töltötte. Megtekintjük Szent Víd, a város védőszentjének a templomát, ahol Feszty Árpád mennyegzőjét is tartották és amely a 100 kunáson is látható. Leereszkedünk a föld alá is a védelmi bunkerekbe. Majd pedig megnézzük az római időkből megmaradt “öreg kaput” és a fiumei ferde tornyot is.

A negyedik napon tengerre szálltunk.

A monarchia világa elevenedik meg a horvát tengerparton, hiszen Fiume (Rijeka) mellett Abbázia (Opatija) volt a magyar üdülőhely a Kvarner-öbölben. Mesebeli sétát tettünk az egész horvát tengerpart talán legszebb, legromantikusabb sétányán. Ez a híres Lungomare, amely 12 km hosszan húzódik, gyakran mélyen a sziklafalba vájva egészen Lovrantól Abbáziáig (Opatija). A legpatinásabb monarchia korabeli épületek helyezkednek el a sétány mentén, a magyar uralkodó osztály hangulatos villáival. Abbázia minden villájához gazdag, sokszor nemesi származású magyar családok története fűződik, itt kezdjük sétánkat, felidézzük néhány család történetét. Sétáltunk a tengerparton a híres, sziklába vájt sétányon és felkeressük a Hotel Palace Bellevue-t, amely Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelye volt. Emlékét tábla őrzi a szálloda falán. Lovran ékszerdoboz óvárosában találjuk azt a villát, ahol Feszty Árpád is elhunyt (emléktábla). Felfedeztük a Crkvenicai Riviéra településeit, strandjait, parkjait és sétányait. Fakultatív lehetőségként akár hajókirándulásra is indultunk a közeli Krk szigetre.

 

Az ötödik napon a Zrínyiek dicsőségének nyomában indultunk haza.

Varasd mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük az Erdődyek várkastélyát és tettünk egy sétát Európa talán legszebb barokkbelvárosában. Itt találjuk a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is. Csáktornya: Sétát tettünk a Zrínyiek sasfészkében. A várban állították fel azt az obeliszket amely a vadász balesetben elhunyt Zrínyi Miklósnak állít emléket. De vajon valóban vadászbaleset történt? Ismertetjük és mérlegeljük a tragédia körülményeit. A bejáratánál található „Zrínyi Péter búcsúja” emlékműnél felidéztük a Wesselényi-féle összeesküvés történetét, amely Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc kivégzéséhez is vezetett.

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával.