Témanap - Paralimpikonok


Az idei témanapon a ’lehetetlen’ szó került terítékre. A kilencedik évfolyam osztályfőnöki óráján a szó mögötti tartalom megértéséhez három vendéget hívtunk: Sümeghy Claudiát, aki ’A lehetetlen határán’ című, a magyar paralimpikonokról szóló film producere, valamint a film két szereplőjét, Engelhardt Katalin és Ráczkó Gitta paraúszókat.

Katalin 1992 óta minden paralimpián részt vett (csúcstartó!), Atlantában (többek között Gittával) váltóban aranyérmet szerzett, Gitta pedig, aki jómaga is számos nagyszerű eredményt tudhat a háta mögött, az idei, riói paralimpián a magyar csapat zászlóvivője volt.

Miután megnéztünk egy részt az említett filmből, számos kérdés merült fel bennünk. Gitta és Katalin mesélt nekünk a riói élményekről, az ellenfeleikről, a versenyek alatti hangulatról. Megtudhattuk, hogy a kerekesszékeket milyen szempontok szerint gyártják, hogyan kell azokat irányítani, az épeknek pedig hogyan célszerű segítséget adni. Többen éltek is a kínálkozó lehetőséggel, és kipróbálhatták Gitta székét. Bepillantást nyerhettünk a mindennapjaikba, meséltek a gyerekkorukról és kettejük barátságáról.
A beszélgetés végén Gitta és Kati autogramot és rengeteg ölelést osztott a hosszú sorban várakozó diákoknak. Köszönjük a nyitott és őszinte beszélgetést, Claudiának a lehetőséget, hogy megnézhettük ezt a nagyszerű filmet!